Annons
Nyheter

Island till VM efter säker seger

Regnet föll ihärdigt över Laugardalsvöllur i Reykjavik - men vad gjorde det. Island är klart för fotbolls-VM efter 2-0 mot Kosovo i sista kvalomgången. Det stannade inte vid EM-succén i Frankrike.(TT)
Publicerad 9 oktober 2017

Det stannade inte vid EM-succén i Frankrike. Island tog vara på drömläget i VM-kvalet i fotboll och är tack vare 2-0-segern mot Kosovo klart för slutspelet i Ryssland nästa år.

Gylfi Sigurdsson öppnade målskyttet i slutet av första halvlek och Johann Gudmundsson lugnade de isländska nerverna i det strilande regnet när han styrde in 2-0 i den 68:e minuten.

Annons

Det är första gången Island går till VM, efter elva tidigare misslyckade kval. Önationen är den befolkningsmässigt minsta som hittills nått ett VM-slutspel. Det tidigare rekordet satte Trinidad och Tobago 2006, med 1,3 miljoner invånare. Island har cirka 350 000 invånare.

””

Lagkapten Gunnarsson säger att framgångarna har varit målet sedan playoff-förlusten mot Kroatien 2014.

””

Kramaric hittade rätt

I och med Islands seger blev uppgörelsen på Olympiastadion i Kiev direkt avgörande för om Ukraina eller Kroatien skulle lägga beslag på andraplatsen i grupp I.

Kroatien sparkade förbundskaptenen Ante Cacic efter poängförlusten mot Finland senast. Med Zlatko Dalic vid rodret gick det bättre - inte minst för Andrej Kramaric. Hoffenheim-anfallaren hade inte gjort ett enda mål i kvalet inför sista omgången. Nu gjorde han både 1-0 och 2-0 och såg till att Kroatien går till playoff.

Fel fot blev rätt

Serbien går som väntat till VM efter 1-0 mot Georgien. Inhopparen Aleksandar Prijovic gjorde målet i den 74:e minuten.

Det stora dramat i grupp D utspelade sig i stället i Cardiff där hemmalaget Wales hade det bästa utgångsläget att ta andraplatsen och få chansen i playoff. Så blev det inte.

Irlands vänsterfotade anfallare James McClean slog till med högern på Jeff Hendricks inspel i den 57:e minuten och såg till att bortalaget vann med 1-0. Irland tar därmed playoff-platsen.

””

I och med segrarna för Kroatien och Irland ser Slovakien ut att bli kvalets sämsta tvåa och missa playoff. Det slovakiska hoppet står till Gibraltar borta mot Grekland på tisdagen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons