Nyheter

Johaug mest överlägsna segraren

Det var tidernas utklassning på tremilen i Holmenkollen. Och bakom suveräna Therese Johaug orkade inte Charlotte Kalla hänga med i kampen om de övriga pallplatserna. I dimman och blötan åkte hon in som sexa.(TT)
Publicerad 7 februari 2016

Therese Johaug stack i första backen och var fullständigt överlägsen då hon tog sin tredje världscupseger i Holmenkollen. Den största segermarginalen i det klassiska skidloppet i världscupen skrevs till 3.46,5 minuter före norska landslagskollegan Ingvild Flugstad Østberg. Finländskan Anne Kyllönen blev trea.

””
””

Tunga skidor

Charlotte Kalla var länge med i kampen om pallplatserna bakom Johaug, men fick släppa några kilometer före mål och blev sexa, 4.46 efter den norska segraren.

””

Kalla tvingades dock släppa flera åkare på tunga skidor under den sista halvmilen. Skidbytet halvvägs påverkade.

””

Många bonuspoäng

I mål var Kalla 30 sekunder från pallen och finländskan Anne Kyllönen. Ingvild Flugstad Østberg håller fortfarande kampen med Johaug om världscuptiteln vid liv efter sin andraplats.

Kalla är fyra i totalen och kapade åt sig 38 bonuspoäng i samband med tremilens spurtpriser. Men det var ingen planerad strategi.

””

Hon förlängde en fin Kollensvit. I sina åtta starter på 30 kilometer i Oslo har hon aldrig varit sämre än nia.

Av övriga svenskor blev Åsarnas Elin Mohlin 34:a och IFK Moras Marika Sundin 40:e. Ida Ingemarsdotter fick andningsbesvär och bröt tidigt, liksom Jennie Öberg som fick ont i ett knä.

Närmast väntar hemmatävlingar, Stockholmssprinten på torsdag och två lopp i Falun till helgen. Förbundskapten Rikard Grip räknar med att både Ingemarsdotter och Öberg finns med i Stockholm.

TT