Nyheter

Landslagsstjärnor stoppades från OS-avslutningen

Simstjärnorna Jennie Johansson och Michelle Coleman - som stoppats från landslagsdeltagande - bröt mot SOK:s regler under OS och fick inte delta i avslutningsceremonin i Rio. - Det stämmer, bekräftar SOK-chefen Peter Reinebo för TT.(TT)
Publicerad 4 november 2016

I torsdags avslöjade Dagens Nyheter att VM-guldsimmaren Jennie Johansson och Michelle Coleman, som tagit VM-medalj, stoppats från landslagsdeltagande på obestämd tid.

Landslagsledningen ville dock inte uppge varför simmarna hade stoppats.

Nu kan TT avslöja att duon av disciplinära skäl stängdes av från OS-avslutningen i Rio av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Verksamhetschefen Peter Reinebo, svensk truppchef i Rio, bekräftar TT:s uppgifter.

””

"En serie händelser"

SOK:s tumregel är att svenska OS-deltagare två dagar efter att de slutat tävla måste lämna OS-byn. Om idrottare eller ledare ändå vill stanna kvar i OS-staden för semester så får de söka sig annat boende. Om de sedan vill vara med på avslutningen tillåts de flytta in i OS-byn igen en dag före.

TT: Vad var det som hände?

””

SOK kommer inte att bestraffa simmarna ytterligare.

Efter att de nya uppgifterna kommit fram valde förbundskapten Ulrika Sandmark och sportchef Henrik Forsberg till en början att lägga locket på. Trots påtryckningar från journalisterna på plats i Eriksdalsbadet dröjde det över fem timmar från avslöjandet innan några kommentarer gavs.

Och då löd orden: inga kommentarer, i dag.

””

Forsberg står dock fast vid de tidigare uppgifterna att det är flera händelser som ligger bakom beslutet att stoppa simmarna från landslagsuppdrag, med händelsen i samband med OS som en av pusselbitarna. Han säger också att förbundet inte hade någon dialog med SOK angående hur man skulle hantera händelsen i Rio.

Möte med förbundet

TT: Har ni tryckt på för att simlandslagets ledning skulle ta det här beslutet?

””

Det är inte första gången som simförbundet tar till disciplinära åtgärder mot sina simmare. För två år sedan fick tre simmare - namn som förbundet höll hemliga - skriftliga varningar sedan de täckt över en företagslogga på landslagskläderna under EM i Berlin. Detta sedan sponsorn dragit in sin del i en ekonomisk bonus som tillfaller simmarna.

TT