Annons
Nyheter

Legkov kan göra comeback i Gällivare

Sex ryska åkare misstänks för dopning och är avstängda tills vidare, åtminstone oktober ut. Efter det kan bland annat Alexander Legkov och Jevgenij Belov göra comeback i den svenska längdskidpremiären i Gällivare.(TT)
Publicerad 3 oktober 2017

Ryssland har anmält en trupp på inte mindre än 80 åkare till Gällivare, där också förra säsongens gigant Sergej Ustiugov - vinnare av Tour de Ski och två VM-guld och tre silver - kommer att finnas med på startlinjen.

"Vi är väldigt glada att vi kan komma till Gällivare då vi vet att det bjuds på perfekta förhållanden där. Det är ett mycket viktigt läger inför OS-säsongen och vi ser verkligen fram emot att få starta tävlingssäsongen med att köra Gällivarepremiären", säger Markus Cramer, tränare för det ryska herrlaget i ett pressmeddelande.

Annons

"Hjärtligt välkomna"

Sex av de ryska åkarna misstänks för dopning och har varit tillfälligt avstängda sedan december 2016 av Internationella skidförbundet (Fis) i väntan på utredning. Efter överklagan från utövarna valde Idrottens skiljedomstol (Cas) i våras att förlänga avstängningen tills den 31 oktober. Om det finns skäl att förlänga den tillfälliga avstängningen kan Fis välja att göra så och en ny överklagan till Cas är då möjlig, skrev Cas i sitt utlåtande i våras.

Om Fis säger att det är okej för dem att tävla är de fria att tävla här, menar Stefan Nieminen, pressansvarig vid SportEvent Gällivare.

””

Misstänkt OS-dopning

Utöver Legkov och Belov stängdes Alexej Petuchov, Jevgenija Sjapovalova, Maxim Vylegzjanin, och Julia Ivanova av. Ryssarna misstänks bland annat ha varit dopade i samband med vinter-OS i Sotji 2014.

I Gällivare får de svenska stjärnorna, förutom en hord av ryska kombattanter, också mäta formen mot åkare från Kanada och Slovakien, två nationer som också valt att förlägga sin tävlingspremiär till norra Sverige.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons