Annons
Nyheter

Messi överklagar fängelsedom

Den argentinska stjärnan Lionel Messi, ansedd som en av världens bästa fotbollsspelare, har av en spansk domstol dömts till 21 månaders fängelse och dryga böter för flera skattebrott. Hans far Jorge Horacio fälldes också. Några timmar efter domen meddelade Messi att han ämnar överklaga.(TT)
Publicerad 6 juli 2016

Enligt spansk lag kan fängelsestraff kortare än två år omvandlas till villkorlig dom, om förövaren inte tidigare är straffad och det inte handlar om våldsbrott.

I Barcelonastjärnan Messis fall handlar det om olika typer av skattebrott. Inkomster på närmare 40 miljoner kronor ska ha undanhållits under åren 2007-2009 med hjälp av skalbolag i Uruguay, Schweiz, Storbritannien och Belize.

Annons

Lionel Messi har hela tiden förnekat all vetskap om transaktionerna och har hävdat att det är hans far Jorge Horacio som skött alla hans affärer. Åklagaren Mario Maza har inte trott på de uppgifterna och finner det osannolikt att Lionel Messi inte vetat om vad som pågått.

””

Tänker överklaga

Lionel Messi ska dessutom böta motsvarande 19 miljoner kronor, hans far Jorge Horacio drygt 14 miljoner.

Omkring åtta timmar efter att utfallet meddelade Messi att han kommer att överklaga domen.

I augusti 2013 gjorde Lionel Messi och Jorge Horacio en frivillig skatteinbetalning på motsvarande 47 miljoner kronor - summan av de påstått obetalda skatterna plus ränta.

Oavsett vad som händer har Lionel Messi, och hans far, stöd. Efter att domen fallit gick nämligen FC Barcelona ut med ett yttrande i ärendet där klubben meddelade att den "ger sitt fulla stöd till Leo Messi och hans far".

Klubben anser att spelaren - Barcelonas bästa målskytt genom tiderna - har gjort rätt för sig i och med fyllnadsinbetalningen till skattemyndigheten och inte på något sätt haft brottsligt uppsåt.

En dom av många

Det är långtifrån första gången de senaste åren som en Barcelona-spelare är i klammeri med rättvisan av skatteskäl.

+ I förra veckan avslöjade spanska myndigheter att den brasilianske ytterbacken Dani Alves, som nyligen blev klar för Juventus, är skyldig drygt 12 miljoner kronor i obetalda skatter och förseningsavgifter.

Annons

+ I maj väcktes åtal mot den brasilianske ytterbacken Adriano för misstänkt skattebedrägeri.

+ I juni gick Barcelona med på att betala motsvarande 50 miljoner kronor i en överenskommelse med åklagare, för att klubben skulle slippa bli utredd för skatteflykt i samband med värvningen av den brasilianske storstjärnan Neymar 2013.

+ För sex månader sedan dömdes Messis landsman Javier Mascherano till ett ettårigt villkorligt straff för skattebrott.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons