Annons
Nyheter

Juniorkronorna straffas hårt av IIHF

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) straffar Sverige hårt för uppträdandet efter finalförlusten i junior-VM i januari. Hårdast drabbas Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén. - Jag är förbannad på mig själv, säger han.(TT)
Publicerad 2 maj 2018

Under ceremonin efter finalförlusten mot Kanada tog svenska spelare och ledare i besvikelsen av sig sina medaljer på ett sätt som strider mot IIHF:s regler.

Nu straffas Sverige av det internationella förbundet. Förbundskapten Tomas Montén stoppas från att leda laget i de tre första matcherna i nästa junior-VM, medan hans assistenter Nizze Landén och Henrik Stridh straffas med två matchers avstängning. Svenska ishockeyförbundet får dessutom böta motsvarande 270 000 kronor.

Annons

I motiveringen av domen skriver IIHF att svenskarnas beteende var mycket osportsligt, att det visade på bristande respekt mot både åskådare och motståndare och att det inte kan ursäktas med frustration efter finalförlusten.

"För dåligt"

Montén är ångerfull.

””
””

Lagkaptenen Lias Andersson, som kastade upp sin medalj på läktaren, straffas på papperet hårdast och stängs av i de fyra första matcherna i nästa JVM. Ytterligare fyra spelare stängs av i två matcher: Axel Jonsson Fjällby, Jesper Boqvist, Rasmus Dahlin och Olle Eriksson Ek.

Men Andersson, Jonsson Fjällby och Boqvist är alla är födda 1998 och för gamla vid nästa JVM. För 18-årige Dahlin gäller bestraffningen i nästa U18-VM. Endast målvakten Eriksson Ek, född 1999, blir därför de facto avstängd i nästa JVM.

Kan överklagas

Förbundsordföranden Anders Larsson säger att man inte står bakom beteendet, men tycker samtidigt att straffet är hårt.

””

Frågan om en eventuell överklagan av straffet ska behandlas på förbundsstyrelsens möte till helgen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons