Nyheter

Premier League-monstret rullar vidare

Europas toppklubbar har plundrats av penningstinna engelsmän. José Mourinho är redan inblandad i en handfull infekterade bråk. Ni märker ju: Premier League-monstret rullar vidare i allt högre fart. Den engelska högstaligan i fotboll är inte Europas bästa, men definitivt rikaste.(TT)
Publicerad 6 augusti 2015

Den engelska högstaligan i fotboll är inte Europas bästa, men definitivt rikaste. Klubbarna har ägnat sommaren åt att - på ett närmast sadistiskt vis - resa runt på kontinenten för att plocka russinen ur i Frankrikes, Nederländernas och Tysklands kakor. Bundesliga har härjats och Ligue 1 samt Eredivisie i det närmaste brandskattats av Premier League-klubbar på strövartåg. Och det är inte bara Manchester United (som har värvat Bastian Schweinsteiger), Liverpool (Roberto Firmino) och de andra topplagen som tar för sig av livets goda. Även, i sammanhanget, mindre klubbar som Bournemouth (Max Gradel), Leicester (Shinji Okazaki) och West Ham (Dimitri Payet) har så elastiska spenderbyxor att de kan knycka storstjärnor från andra ligor.

70 miljarder kronor

Anledningen stavas tv-pengar. Varje säsong fördelas knappt 40 miljarder kronor mellan klubbarna. Nästa säsong ska summan rusa upp till drygt 70 miljarder kronor, rapporterar BBC. Alla bedömare räknar med att Premier League-klubbarna slår alla rekord vad gäller spelarköp den här sommaren.

Favoriter till seriesegern?

De flesta fastnar ändå vid regerande mästarlaget Chelsea. José Mourinho har fått behålla en startelva som är minst lika stark som förra säsongen. Portugisen har sin vana trogen plöjt fram i den brittiska tabloidpressen med syrliga citat och sitt karaktäristiskt arroganta manér under sommaren. Efter förlustmatchen i Charity Shield (där ligamästarna möter FA-cupmästarna) mot Arsenal under försäsongen hamnade han i en märklig handskakningsduell med tränarkollegan Arsène Wenger.

Petr Cech - viktig pusselbit

De båda veteranerna nobbade varandra - samtidigt! - och satte omedelbart en passivtaggressiv standard inför säsongen.

Och kanske är det just Arsenal som blir säsongens utmanare. Londonrivalen knep världsmålvakten Petr Cech från Chelseas avbytarbänk, vilket med all rätta gjort Mourinho vansinnig. Det är nämligen den avgörande defensiva pusselbit som förvandlat Arsenal till en trovärdig titelkandidat.

"Cech kommer ge Arsenal 12 till 15 extra poäng den här säsongen", menar Chelseas mittback John Terry, enligt AFP.

Räcker det?

TT