Annons
Nyheter

Rapport: spelberoendeproblem i elitidrotten

I snitt fyra till fem spelare i varje elitidrottslag lider av spelmissbruk. Och mer än en av tre elitishockeyspelare känner någon som satsat pengar på sin egen match eller tävling. Det skriver Aftonbladet och Dagens Nyheter som tagit del av en kommande rapport från Karolinska institutet.(TT)
Publicerad 11 oktober 2017

På uppdrag av Folkhälsomyndigheten har Karolinska institutet genomfört studien "Spel i sportens värld" där man kartlagt förekomsten av spel och spelmissbruk inom elitidrott.

Enligt Dagens Nyheter bestod undersökningsmaterialet av enkätsvar från närmare 3 500 personer: 1 438 elitidrottare, 401 ledare samt 1 638 elever på nationellt godkända idrottsutbildningar. DN skriver att svarsfrekvensen i studien är låg och därmed bör tolkas med försiktighet.

Annons

Dryga åtta procent

Trots det är det anmärkningsvärda resultat som visas.

Mer än var tionde manlig elitidrottare som svarat på enkäten klassas inom kategorin "problemspelare".

””

När det kommer till att spela på egna matcher eller tävlingar erkänner drygt åtta procent av spelarna och ledarna att det har förekommit det senaste året. Närmare 30 procent av dem känner någon i sin närhet som gjort det. Inom ishockeyn känner mer än var tredje svarande någon som spelat på sin egen match.

"Behöver sig en tankeställare"

Enligt Aftonbladet lider i snitt fyra till fem spelare per lag av spelmissbruk.

Inom ishockeyn har spelarfacket Sico tidigare informerat sina klienter om problemet.

””

Ordföranden i Svenska ishockeyförbundet, Anders Larsson, skriver i ett inlägg på förbundets webbplats att man välkomnar undersökningen.

"Resultaten visar att vi måste fortsätta att ta kraftigt avstånd från matchfixning", säger Larsson och tillägger:

"Undersökningen ger en tydlig signal om att vi behöver fullfölja den handlingsplan med utbildningsinsatser för spelare, ledare och funktionärer som utarbetas i samarbete med Riksidrottsförbundet och Svenska Spel. I takt med att spelmarknaden förändras behöver vi bli ännu bättre på att utbilda i dessa frågor."

Annons

Behöver få upp ögonen

Maria Vinberg säger att det vore bra om alla aktörer inom idrotten får upp ögonen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons