Nyheter

Skellefteå satsar utan guldmakare

Två av de tyngsta guldmakarna har lämnat Skellefteå - sportchefen Lasse Johansson och tränaren Hans Wallson. - Vi står inte och faller med enskilda personer, skulle det bli så är det ett misslyckande, säger klubbdirektören Pea Israelsson.(TT)
Publicerad 7 september 2016

Skellefteå AIK har nått sex raka SM-finaler - tagit två guld - och skapat en av de längsta och mest framgångsrika dynastierna i svensk ishockeys historia.

Nu står västerbottningarnas organisation för en prövning.

Det har den gjort tidigare också. För två år sedan, efter andra raka SM-guldet, drabbades klubben av en massiv spelarflykt där sju av de åtta bästa poängplockarna från säsongen före försvann.

Resultatet? Visserligen inget nytt SM-guld, men serieseger och SM-final.

Håller systemet?

Den här gången har laget visserligen tappat elva spelare från i fjol, men också fått hem forwardsstjärnorna Joakim Lindström och Oscar Möller samt defensive backen Johan Alm. Alla tre försvann för två år sedan.

Nu finns tappet på ledarsidan: hyllade sportchefen Lasse Johansson som ledde klubben i åtta säsonger och tränaren Hans Wallson, två guld och två finaler på fyra säsonger, som flyttat till Zürich.

””

Klubbens vassa ungdomsarbete och talangutveckling som producerat guldklimpar på löpande band finns kvar.

Organisationen som har gett Skellefteå den vassaste träningskulturen likaså.

Rikast i SHL

Dessutom finns SHL:s bästa ekonomi. De framgångsrika åren har gjort att klubben har ett eget kapital på 71 miljoner kronor.

Förre spelaren Mikael Lindgren, äldre bror till backen och trotjänaren Fredrik Lindgren, har tagit över som sportchef och kommer in från näringslivet. De senaste tre åren har han varit försäljningschef på ett företag i stålbranschen.

””

Wallsons ersättare i tränarteamet blev förre spelaren Fredrik Öberg, som de senaste åren varit assisterande tränare i J18-laget. Öberg kommer att ha ansvar för forwards, Bert Robertsson har kvar backansvaret och Stefan Klockare tar Wallsons roll som matchcoach i båset.

””

TT