Nyheter

Stjärnfyllt även utan Pistorius

En helt unik rullstolslöpare. En längdhoppare som hoppat bättre än OS-guldmedaljören. Eller någon av alla brasilianska hemmafavoriter. Efter att Oscar Pistorius dömts för mord slåss många om att bli Paralympics nya affischnamn. Det var lätt att känna "hur tänkte ni egentligen?(TT)
Publicerad 6 september 2016

Det var lätt att känna "hur tänkte ni egentligen?" när Rio-spelens officiella Twitter-konto i vintras lade ut en kampanjvideo för att marknadsföra Paralympics. Klippet visade sydafrikanen Oscar Pistorius guldlopp på 400 meter från London 2012.

Sedan 2012 har Pistorius skjutit ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp och dömts till fängelse för mordet. Han är således inte längre särskilt lämplig som affischnamn för spelen.

Men någon brist på stjärnor är det så klart ändå inte.

Tävlar i allt

Ta bara 27-åriga Tatyana McFadden, kanske en av de främsta idrottarna i världen trots att nästan ingen känner till henne. Rullstolslöparen från USA, född och uppvuxen på barnhem i ryska S:t Petersburg, är inte fokuserad på endera sprint, medel- eller långdistans. Hon tävlar i allt.

I London tog hon tre guld och i Rio satsar McFadden på den galna målsättningen att vinna alla sju grenar i rullstolslöpning: 100 m, 400 m, 800 m, 1 500 m, 5 000 m, maraton och stafett. Omöjligt är det inte. Hon är trots allt världsrekordhållare på 100, 400, 800, 1 500 och 5 000 meter, och har vunnit maratonloppen i Boston, London, Chicago och New York de tre senaste åren.

””
””

Bättre än OS-ettan

Ett annat är den tyske längdhopparen Markus Rehm. Rehm, som har protes från höger knä och nedåt, slog sitt eget paravärldsrekord förra året när han hoppade 8,40. Det hade räckt till OS-guld i Rio förra månaden, men Rehm fick inte vara med då han anses dra fördel av att använda sin benprotes som "upphoppsfot".

””

Många hemmahopp

I Rio hoppas så klart de flesta att den som lyckas bäst är något av alla hemmahopp. Det finns i alla fall många att välja bland. Ett är simmaren Daniel Dias som har tagit 15 Paralympics-medaljer varav tio guld, och som ställer upp i sex individuella grenar i Rio. Ett annat är Jefinho, kallad "parafotbollens Pelé", som hoppas leda Brasilien till guld i fotboll för synskadade.

Redan på fredag kan det faktiskt bli brasiliansk guldyra. Då ska en av de stora stjärnorna Terezinha Guilhermina, den blinda sprintern med de iögonfallande färggnistrande ögonbindlarna, försöka upprepa guldloppet på 100 meter från London.

TT