Nyheter

Stora pengar på spel i Paris

I onsdags inleddes travsäsongen på allvar i Paris. Mellan den 2 november och 4 mars körs 733 lopp på Vincennes och drygt 400 miljoner kronor ska delas ut i prispengar. Det största loppet är Prix dâ??Amerique som avgörs 29 januari med 4,7 miljoner till vinnaren.(TT)
Publicerad 3 november 2016

Många av de bästa svenska hästarna kommer att tävla på den svarta kolstybben i vinter. Nuncio, Volstead, Propulsion, Call Me Keeper, Delicious US och Oasis Bi är elithästar som siktar på de stora pengarna. Dessutom har bland andra Robert Bergh, Björn Goop och Jörgen Westholm svenska och franska hästar i lägre kategorier.

Svensk travsport (ST) delar ut cirka 735 miljoner kronor per år i prispengar. Under några månader i Paris tävlar man om drygt hälften.

Förra vintern tjänade svenska hästar cirka 15 miljoner kronor på Vincennes.

””

Vädret avgör

Melander kommer att tävla med både Nuncio och Volstead i vinter - om bara vädret tillåter.

””

I Prix dâ??Amerique har hästar (hingstar/ston) med högst prissummor fått delta. Under de senaste åren har man ändrat reglerna en aning och inrättat poängsystem i de så kallade B-loppen (alla tävlingar har namn på B): Prix Prix de Bretagne (20/11), Prix du Bourbonnais (11/12), Prix de Bourgonge (1/1) och Prix de Belgique (15/1).

Nya regler

Nu har man gjort om reglerna ytterligare vilket innebär att de tre främsta från varje B-lopp får en plats i "PDA". Dessutom får vinnaren i fyraåringsloppet Criterium Continental och i femåringsloppet Prix Tenor De Baune en friplats. Det innebär att endast fyra platser är bokade för de med högst prissumma.

””

Daniel Redén har en stark trio i Call Me Keeper, Propulsion och Wild Honey. Delicious har haft magproblem men är tillbaka i träning och man siktar fortfarande på Frankrike.

Alla utom Delicious är anmälda till Prix de Bretagne om drygt två veckor.

Mantorpshästen Oasis Bi var trea i Prix dâ??Amerique och Stefan Petterson siktar på start även nästa år.

TT