Nyheter

Superlöftet om sitt svåra beslut

Hon har vunnit SM-guld, spelat OS-final på Maracanã och hon är förmodligen nästa stora affischnamn i sin sport. Stina Blackstenius är bara 20 år och hon vet att något utanför Vadstena och Linköping snart väntar henne om hon vill. - Jag tar ett beslut snart, säger hon.(TT)
Publicerad 4 november 2016

Linköpings FC är sedan några veckor svenska mästare och just nu bullas det upp för fest och prisceremonier efter den allsvenska avslutningen hemma mot Eskilstuna. Förbundsbasen Karl-Erik Nilsson kommer med Kronprinsessan Victorias pokal och guldmedaljerna, kommunen uppvaktar och artisten Jessica Andersson uppträder.

Men innan dess:

””

Det är tre grader kallt i Linköping, frosten har lagt sig över fälten runt arenan. Blackstenius är omklädd för träning. Trotts att vi håller oss inomhus huttrar hon emellanåt. Om några dagar är hon i Port Moresby i Papua Nya Guinea, på andra sidan klotet. Där råder tropisk hetta.

Kontrasterna kan inte bli mer slående.

"Gått väldigt fort"

U20-VM ramar in ett år som varit något utöver det vanliga för svensk damfotboll i allmänhet och Blackstenius i synnerhet.

””

TT: Hur tycker du att du klarar den biten?

””

På Fotbollsgalan förra året fick Stina Blackstenius utmärkelsen Årets genombrott. Ett år senare är hon en av tre som nominerats som Årets anfallare. Blackstenius är det största löftet i sin generation och spås, som det heter, en lysande framtid.

””

SM-guldet sticker ut

Frågan är var. Åtskilliga klubbar ute i Europa vill ha henne. Kontraktet med LFC går ut. Hur ska hon göra? Den tanken poppar ofta upp.

””
””

När hon får frågan vad som sticker ut i hennes händelserika fotbollsår, stannar hon hemma i Linköping.

””

TT: Ni verkar vara ett tajt gäng?

””

TT: Men det kan vara sista kvällen med gänget för din del?

””

TT