Nyheter

Svenska rekord i sikte i Diamond League

Två svenska stavhoppare, Angelica Bengtsson och Armand Duplantis, siktar på svenska rekord i hemmatävlingen i Diamond League. Men det finns fler höjdpunkter i galan på Stockholms Stadion. Här är fem grenar med starka startfält och svenskar att hoppas extra på: Stavhopp, damer och herrar:(TT)
Publicerad 10 juni 2018

Här är fem grenar med starka startfält och svenskar att hoppas extra på:

Stavhopp, damer och herrar:

Damtävlingen ingår inte i Diamond League. Men Angelica Bengtsson får ändå tufft motstånd av amerikanskan Sandi Morris (som hoppat 4,88 i år) och Nikoleta Kiriakopoulou, Grekland (4,72), i sin jakt på det svenska rekordet. Bengtsson gjorde bra försök på Mikaela Meijers svenska rekordhöjd 4,71 i Oslo i torsdags, men stannade på 4,61.

””

I herrtävlingen, som ingår i Diamond League, får den svenske supertalangen Armand Duplantis, som är världstvåa just nu, tufft motstånd. Bland annat av den regerande världsmästaren och fjolårets världsetta Sam Kendricks, USA, VM-tvåan Piotr Lisek, Polen och 2015 års världsmästare Shawn Barber, Kanada.

””

Diskus, herrar:

Hela prispallen från VM i fjol ställer upp i Stockholm med litauern Andrius Gudzius, Daniel Ståhl och amerikanen Mason Finley. Samt den trefaldige världsmästaren Robert Harting och fjolårssegraren i Stockholm, ,Fedrick Dacres, Jamaica.

””

Daniel Ståhl, som kastade 67,04 i Oslo på torsdagen, säger att han kände sig kraftfull i Oslo och att tekniken är på väg att bli så bra som han vill.

Även Simon Pettersson är med i tävlingen.

1 500 meter, damer:

Meraf Bahta ska springa 5 000 och 10 000 meter i EM i augusti. I Stockholm springer hon 1 500 meter.

””

Svenskan ska bland annat tampas med den trefaldiga VM-medaljören Jennifer Simpson, som tog silver i fjol, vinterns inne-EM-tvåa Laura Muir, Storbritannien, och Sifan Hassan, Nederländerna som vann inne-VM 2016.

1 000 meter, herrar:

Den udda distansen 1 000 meter är en Diamond League-gren i år. Det kanske kan ge ett svenskt rekord när 800-metersspecialisten Andreas Kramer ställs mot 1 500-metersspecialisten Kalle Berglund.

””

Det svenska rekordet är på 2.17,67 och sattes av Johan Rogestedt 2016.

Svenskarnas motståndare är bland andra VM-tvåan på 1 500 meter, Timothy Cheruiyot, Kenya och inne-VM-segraren Adam Kszczot, Polen.

Höjdhopp, damer:

Sofie Skoog, Erika Kinsey och Bianca Salming är med i höjdhopparstartfältet med den regerande världsmästaren Marija Lasitskene, Ryssland och VM-tvåan Julija Levtjenko, Ukraina, och ytterligare två hoppare från fjolårets VM-finalfält.

Lasitskene har i år hoppat 2,03.

TT