Nyheter

Tre Kronor vann Karjalaturneringen

Förbundskaptenen Pär Mårts fick en vinnande start på sin sista säsong i Tre Kronor. Ishockeylandslaget plockade hem Karjalaturneringen för andra året i rad efter seger över Finland med 3-2. Linus Omark sköt det matchvinnande målet och målvakten Viktor Fasth storspelade.(TT)
Publicerad 8 november 2015
Förbundskaptenen Pär Mårts fick en vinnande start på sin sista säsong i Tre Kronor. Ishockeylandslaget plockade hem Karjalaturneringen för andra året i rad efter seger över Finland med 3-2. Linus Omark sköt det matchvinnande målet och målvakten Viktor Fa
Förbundskaptenen Pär Mårts fick en vinnande start på sin sista säsong i Tre Kronor. Ishockeylandslaget plockade hem Karjalaturneringen för andra året i rad efter seger över Finland med 3-2. Linus Omark sköt det matchvinnande målet och målvakten Viktor Fa

Mårts var upprörd och mycket kritisk efter den defensiva härdsmältan mot Ryssland i lördags då svenskarna föll med 3-6.

Revanschen kom inför ett näst intill fullsatt Hartwall Arena, 11 295 åskådare.

Sverige var tvingat att vinna i ordinarie tid för att ta hem turneringssegern medan det räckte med en poäng för finländarna.

Finland förde matchen och pepprade Viktor Fasth med skott, men den svenske veteranmålvakten - som gjorde comeback i landslaget efter tre säsonger i NHL - storspelade och tog 27 av 29 skott. Det svenska försvarsspelet var mycket bättre än mot Ryssland, och Finland bjöds inte på gratischanser.

Veteraner målade

Dessutom klev ett par veteraner och kulturbärare i landslaget under Mårts fram.

Joel Lundqvist fortsatte sin galna målhöst och sköt sitt tredje mål i Karjalaturneringen när han gav Sverige ledningen med 1-0 i första perioden. Frölundaforwarden, känd som en slitvarg, har prickat in nio mål på 16 matcher i SHL under hösten.

Skellefteåstjärnan Jimmie Ericsson lyfte in 2-0 i början av den andra perioden på en retur från finländske målvakten Juha Metsola sedan lagkaptenen Staffan Kronwall först skjutit.

Viktor Fasth, numera i CSKA Moskva, radade upp vassa räddningar - men när han väl blev överlistad var det på en felträff.

Lobbmål

Finländske backen Sami Lepistö fick halvträff på pucken som for högt upp i luften och i en båge över Fasth och i mål. Den finländska reduceringen kom i numerärt överläge och var det första insläppta målet i boxplay för Tre Kronor i turneringen, på tionde tillfället.

Men Sverige svarade. När blågult fick sitt första powerplay i matchen i tredje perioden kom 3-1. Linus Omark prickade rätt sedan Jimmie Ericsson parkerat framför Metsola och skymt.

Kristian Kuusela reducerade i sex mot fyra, men då återstod bara 8,5 sekunder.

Det är tredje året i rad som Sverige vinner över Finland på bortaplan i Karjalaturneringen, och andra gången det räcker till slutseger.

TT