Nyheter

Utredning kan föreslå spelavgift på travet

Regeringen tillsätter en utredning som ska säkra hästsportens finansiering när spelmarknaden släpps fri. - Vi kompromissar inte med hästnäringens verksamhet, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S). I dag lever hästnäringen på spelandet via spelbolaget ATG.(TT)
Publicerad 8 juni 2018

I dag lever hästnäringen på spelandet via spelbolaget ATG. Överskottet från spelet, närmare två miljarder kronor per år, går tillbaka till hästsporten och dess utövare. Men när spelandet på hästar släpps fritt i och med att spelmonopolet slopas, lagen klubbades av riksdagen i torsdags, riskerar hästnäringen att förlora intäkter.

Ardalan Shekarabi försäkrar att så inte ska bli fallet. Den frågan är "helig" försäkrar han och blir en viktig del för den utredning som regeringen nu tagit beslut om att tillsätta.

Avgiftsmodell

En möjlig modell är att spelbolagen får betala en avgift till hästnäringen för att få licens för spel på trav och galopp. Den modellen finns bland annat i Danmark, pekar Shekarabi på, även om han inte vill binda sig vid någon mast.

””

Utredningen ska vara klar först hösten 2020 och eftersom den nya lagen träder i kraft redan den 1 januari 2019 kommer staten inte att släppa kontrollen över ATG under den mellanperioden, enligt Shekarabi. Han tror dessutom att ATG kommer stå sig väl i konkurrensen. De utländska spelbolagen, som i dag inte har tillstånd, finns ju redan i dag. När den nya spellagen kommer på plats blir det snarare en konkurrensneutralitet.

Även idrottsrörelsen

””

Utredningen ska också på motsvarande sätt se över Svenska Spels ställning gentemot idrottsrörelsen, som också på liknande sätt lever på spelet. Det kan därför bli aktuellt för spelbolagen att betala marknadsavgifter till sporten. Det är något utredaren får se över, enligt Shekarabi.

TT