Annons
Nyheter

300 präster beskylls för sexövergrepp på barn

En stor utredning har funnit trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn utförda av fler än 300 präster i delstaten Pennsylvania i USA. Fler än 1 000 offer har identifierats - men det lär finnas fler.(TT)
Publicerad 14 augusti 2018

Övergreppen misstänks ha utförts under 70 år och har mörkats av katolska kyrkan i den amerikanska delstaten, enligt rapporten. Den bygger på tiotals vittnesmål och en halv miljon interna dokument från kyrkan.

"Vi tror att det verkliga antalet barn, vars uppgifter har försvunnit eller som var för rädda för att någonsin träda fram, uppgår till flera tusen", står det i utredningsrapporten som är på 1 400 sidor och som offentliggjordes på tisdagen.

Annons

Utredningen har gjorts på uppdrag av Pennsylvanias åklagarmyndighet. Det är en av de mest omfattande sedan övergreppen hos den katolska kyrkan i Boston avslöjades för nästan 20 år sedan.

"Alla viftades bort"

Det är oklart hur många fall som kan leda till rättegång. På grund av mörkläggningen är många ärenden för gamla för att kunna leda till åtal. Men i rapporten hänvisas till åtminstone två präster som ska ha förgripit sig på barn det senaste årtiondet.

De flesta av offren var barn och många var förpubertala. En del blev "manipulerade" med alkohol och porr, enligt rapporten.

Vissa blev tafsade på, andra våldtogs. "Men alla viftades bort, i varje ände av delstaten, av kyrkoledare som föredrog att skydda dem som begick övergreppen och sin institution framför allt annat", står det i rapporten.

Försökt stoppa

Flera misstänkta har försökt stoppa rapporten men åklagare, målsägarbiträden och nyhetsmedier har pressat på för att den skulle bli offentlig, något som delstatens högsta domstol också beslutade förra månaden, med undantag för några namn som är maskade.

Biskopen i Harrisburg lovade inför offentliggörandet att ansvariga präster som fortfarande är i tjänst ska vägras tillträde till stiftets byggnader och berövas "ärevördiga positioner".

Åklagarmyndigheten har dock anklagat stiftet för att försöka stoppa utredningen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons