Nyheter

Många dömda för lynchning av student i Pakistan

En pakistansk domstol dömer 31 personer för inblandning i den uppmärksammade lynchningen av studenten Mohammad Mashal Khan i april förra året.(TT)
Publicerad 7 februari 2018

En pakistansk domstol dömer 31 personer för inblandning i den uppmärksammade lynchningen av studenten Mohammad Mashal Khan i april förra året.

23-årige Khan, som själv var en hängiven muslim, satte i gång en kritisk diskussion om islam på ett studentboende i Abdul Wali Khan-universitetet i den nordvästra staden Mardan. Falska rykten om att han delat blasfemiskt material på sociala medier gjorde att han attackerades av en mobb till största del bestående av studenter.

Han ska ha blivit avtagen sina kläder, misshandlad och skjuten innan han kastades ut från andra våningen på studentboendet.

Lynchningen spelades in via mobilkameror och spreds på nätet. Brutaliteten väckte avsky och fördömanden, och i flera städer hölls protester. Mordet har också lett till kritik mot hur muslimska hädelselagar missbrukas.

En döms till döden, fem döms till livstids fängelse medan tjugofem personer döms till tre års fängelse. Tjugosex personer frias.

TT