Annons
Nyheter

92-åring vann valet i Malaysia

92-årige Mahathir Mohamad, ledare för oppositionen i Malaysia, går segrande ur landets val. Det är en politisk skräll eftersom Malaysia styrts av samma koalition i decennier: Nationella fronten som tog makten när landet blev självständigt 1957.(TT)
Publicerad 9 maj 2018

Oppositionen får sammanlagt 115 platser i parlamentet, vilket ger Mahathir Mohamads koalition enkel majoritet.

Mohamad är en politisk veteran och var premiärminister i Malaysia mellan 1981 och 2003, då han ledde det parti som nu förlorat valet. Han valde att åter ge sig in politiken 2015 när nu avgående premiärministern Najib Razak anklagades för delaktighet i jättelik korruptionshärva. Flera miljarder dollar försvann ur den statliga investeringsfonden 1MDB, men både fondens chef och Razak förnekar inbladning.

Annons

Omritade valkretsar

Oppositionsledaren har tidigare protesterat mot att valkretsarnas gränser ritats om, vilket han ansåg gynnade regeringen. Han har även varit kritisk mot att oppositionen synts långt mindre än regeringsföreträdare i statliga medier. Och så sent som i lördags spåddes att Mohamad bara hade 15 procents chans att vinna valet.

Mohamad har dessutom anklagats för att ha spridit "fejkade nyheter" sedan han hävdat att hans flygplan utsatts för sabotage. Den omstridda lagen mot spridning av fejkade nyheter infördes för bara några veckor sedan och sågs av oppositionen som ett verktyg för att tysta regeringskritiker.

Impopulär skatt

Kritiken mot regeringen har också varit hård i fattiga områden på landsbygden, där man särskilt vänt sig mot en omsättningsskatt som infördes 2015.

Med sina 92 år blir Mahathir Mohamad världens äldste premiärminister.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons