Nyheter

Advokat tillbaka efter mystiskt försvinnande

Den kinesiske människorättsadvokaten Jiang Tianyong som varit försvunnen i två dagar har kommit tillbaka. Det säger hans fru, Jin Bianling, som befinner sig i USA.(TT)
Publicerad 3 mars 2019

Den kinesiske människorättsadvokaten Jiang Tianyong som varit försvunnen i två dagar har kommit tillbaka. Det säger hans fru, Jin Bianling, som befinner sig i USA.

Den 47-årige advokaten, som tagit sig an många kontroversiella fall med tibetanska demonstranter och utövare i Falun Gong-rörelsen till exempel, frihetsberövades tillsammans med 200 andra advokater och aktivister 2015. Två år senare erkände han sig skyldig till anstiftan till omstörtande verksamhet i vad Amnesty kallade en skenrättegång och dömdes till två års fängelse.

Poliser utanför fängelset berättade för aktivister att Jiang Tianyong fördes bort efter att han släppts ur fängelset i torsdags, men sade inte varför eller av vem. Två dagar senare dök han upp i sin hemstad Xinjang och nu befinner sig Jiang Tianyong hos sina föräldrar - men med poliser stationerade utanför bostaden, enligt hans fru.

””

TT