Nyheter

Aktivitet på anläggning - Trump redo samtala

Transportfordon i rörelse har observerats vid en nordkoreansk forskningsanläggning för robotar i närheten av Pyongyang, uppger sydkoreansk underrättelsetjänst. USA klargör ändå att det finns en öppenhet för nya samtal med Nordkorea.(TT)
Publicerad 7 mars 2019

Vid anläggningen Sanumdong utvecklades långdistansroboten Hwasong-15, som har beskrivits som Nordkoreas första interkontinentala ballistiska robot med kapacitet att nå USA.

Chefen för den sydkoreanska underrättelsetjänsten, Suh Hoon, har enligt lokala medier sagt till parlamentsledamöter att aktiviteten på Sanumdong bedöms vara robotrelaterad. Suh Hoon ska även ha uppgett att Nordkorea har fortsatt att anrika uran, även efter det första mötet mellan landets diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump i Singapore i juni förra året.

Första på sju månader

Det andra mötet mellan Kim och Trump i Hanoi nyligen resulterade inte i någon överenskommelse om nedrustning. Men Trump sade efter mötet att Kim lovat att inte skjuta upp några robotar eller genomföra kärnvapentester.

På tisdagen visade amerikanska och sydkoreanska satellitbilder från robot- och raketbasen Tongchang-ri hur ett tak och en dörr har byggts på anläggningen. Det var den första aktiviteten som observerats vid basen på drygt sju månader. Trump har sagt att han skulle bli "väldigt, väldigt besviken" på Kim om det stämmer.

Öppen för prat

Samtidigt säger nu USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton att Trump är redo att prata vidare med Pyongyang om kärnvapennedrustning på Koreanska halvön.

””

Han säger också att det ännu är för tidigt att säga någonting säkert om rapporterna kring nordkoreanska robotanläggningar.

””

TT