Nyheter

Algeriets starke man greppar ny makt

Algeriets president Abdelaziz Bouteflika ersätter landets långvarige chef för underrättelsetjänst. Det senaste draget från Bouteflika innebär att han stärker sin makt och undergräva underrättelsetjänstens omfattande inflytande.(TT)
Publicerad 13 september 2015

Algeriets president Abdelaziz Bouteflika ersätter landets långvarige chef för underrättelsetjänst. Det senaste draget från Bouteflika innebär att han stärker sin makt och undergräva underrättelsetjänstens omfattande inflytande.

Bouteflika meddelade helt kort genom en presidentkommuniké att han "avslutat uppgifterna för chefen för underrättelsetjänst och säkerhet". Mohammad Mediene ersattes av general Athamane Tartag som är presidentens säkerhetsrådgivare.

Draget ses också som ett sätt för Bouteflika, som suttit 15 år vid makten, att förbereda sin pensionering. Han drabbades av en stroke 2013 och har sällan setts i offentlighetens ljus sedan dess. Trots det vann han presidentvalet i april i fjol för en fjärde mandatperiod fram till 2019.

Presidenten har styrt Algeriet i stort sett sedan den utdragna konflikten med militanta islamister klingade av 2002. Under ett mer en än ett decennium dödades 200 000 i konflikten.

TT