Annons
Nyheter

Allt fler jobbar ihjäl sig i Japan

Antalet fall av ersättningskrav för arbetsrelaterade dödsfall på grund av överansträngning är rekordhögt i Japan. Fenomenet kallas karoshi och har ökat stadigt sedan det erkändes i Japan på 1980-talet.(TT)
Publicerad 3 april 2016

Antalet fall av ersättningskrav för arbetsrelaterade dödsfall på grund av överansträngning är rekordhögt i Japan. Fenomenet kallas karoshi och har ökat stadigt sedan det erkändes i Japan på 1980-talet.

Kraven på ersättning för karoshi steg till rekordhöga 1 456 under en tolvmånadersperiod fram till sista mars 2015, enligt statistik från arbetskraftdepartementet. Det verkliga antalet är dock troligtvis högre eftersom staten inte gärna vill erkänna dödliga incidenter kopplade till överansträngning.

Annons

Flest fall finns inom hälso- och sjukvårdssektorn, sociala sektorn samt inom sjöfarts- och byggbranschen som alla står inför brist på arbetskraft. I Japan finns inga regler för hur länge en person får arbeta. Japanska myndigheter erkänner två typer av karoshi: död i hjärtsjukdom kopplad till överansträngning och självmord med anledning av arbetsrelaterad psykisk stress.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons