Nyheter

Venezuelas opposition ska tåga mot Caracas

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó planerar en landsomfattande marsch mot huvudstaden Caracas för att tvinga president Maduro att avgå - och hotar även med att be om en utländsk intervention för att lösa krisen. - Hela Venezuela, till Caracas!(TT)
Publicerad 9 mars 2019
””

Juan Guaidó ropade ut uppmaningen när han talade inför tusentals anhängare under lördagens manifestation i Caracas mot den sittande presidenten Nicolás Maduro. Det är fortfarande oklart när den planerade manifestationen ska ske.

””

"Intervention"

Guaidó hotade med att be omvärlden om en intervention utifrån "när tiden kommer" med hänvisning till konstitutionen som enligt honom ger stöd för bruket av "utlänningar på venezuelansk mark".

””

Juan Guaidó, som leder nationalförsamlingen där oppositionen har majoritet, har erkänts som landets övergångspresident av fler än 50 länder.

Oppositionen tog även chansen att pressa Nicolás Maduro på grund av det omfattande strömavbrott som varat nästan konstant i stora delar av landet sedan i torsdags kväll.

Nicolás Maduro, som arrangerade en egen demonstration i Caracas mot imperialism, sade inför hundratals anhängare att en cyberattack har hindrat myndigheterna från att återställa strömmen. Enligt Maduro hade 70 procent av elförsörjningen återställts när cyberattacken, som ska ha genomförts vid lunchtid, förstörde allt som de lyckats åstadkomma. Uppgiften har inte bekräftats från oberoende håll.

Fortfarande elbrist

Strömmen kom och gick i Caracas under lördagsmorgonen. Sex av landets tjugotre delstater led fortfarande brist på elektricitet på lördagseftermiddagen, enligt det regerande socialistpartiet som kontrollerar presidentposten.

Efter fyra år av ekonomisk kris är Venezuela mycket plågat, och de senaste dygnens elavbrott har ställt till enorma svårigheter för alla. Människor har dött på sjukhus som blivit strömlösa, och telenät och internet ligger nere.

TT