Annons
Nyheter

Iraks vicepresident varnar för krig om Kirkuk

Iraks vicepresident Ayad Allawi varnar för att ett inbördeskrig kan bryta ut om inte en lösning nås om den kurdstyrda oljerika staden Kirkuk.(TT)
Publicerad 9 oktober 2017

Iraks vicepresident Ayad Allawi varnar för att ett inbördeskrig kan bryta ut om inte en lösning nås om den kurdstyrda oljerika staden Kirkuk. Allawi uppmanar kurdernas president Masoud Barzani, liksom Bagdadregeringen och Iranstödd shiamilis att visa återhållsamhet och att föra en dialog om den omstridda stadens status.

Den irakiska regeringen meddelade på måndagen att den vill ta kontroll över en mobiloperatör som har sin bas i irakiska Kurdistan och flytta företagets huvudkontor till Bagdad. Det är en av flera åtgärder som riktas mot den kurdiska regeringen i norra Irak, sedan folkomröstningen om självständighet i regionen.

Annons

Ja-sidan vann en jordskredsseger i folkomröstningen om Arbils självständighet från Bagdad den 25 september. Men centralregeringen - precis som grannländerna - har varit kritiska och kommit med hot om isolering och sanktioner om Arbil går vidare med självständighetsplanerna.

Omröstningen genomfördes även i Kirkuk, som både irakiska Kurdistan och Bagdad gör anspråk på.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons