Annons
Nyheter

Bakslag för Pakistans transpersoner i valet

Transpersoner i det konservativa Pakistan vädrade morgonluft inför parlamentsvalet. Men resultatet blev en besvikelse. Försöken att ta plats i de politiska församlingarna misslyckades, transpersoner hindrades att rösta och observatörer portades.(TT)
Publicerad 4 augusti 2018

Som ett av de första länderna i världen erkände Pakistans högsta domstol ett tredje kön 2009. Sedan 2011 får transpersoner rösta i politiska val. 2017 utfärdades det första passet med ett x under kategorin för kön, något som inte ens Sverige tillåter och i maj i år antog parlamentet en historisk lag som slår fast transpersoners lika rättigheter.

Inför förra veckans parlamentsval var hoppet ställt högt när Pakistans transpersoner för första gången organiserat sig för att kandidera till politiska poster. Men det djupt konservativa och muslimska Pakistan är ett motsägelsernas land när det kommer till frågan om sexuellt likaberättigande.

Annons

Marginaliserade

Samtidigt som transpersoner teoretiskt sett har fler rättigheter än i många andra länder i världen är till exempel homosexualitet ett brott. I praktiken är transpersonerna marginaliserade och möter diskriminering i fråga om sjukvård, utbildning och jobb och de utsätts ofta för våld.

””

I våras formulerade ett nätverk av föreningar för transpersoner ett valmanifest, med 33 krav som de ämnade gå till val på. I centrum stod lika rättigheter och rätten att protestera.

””

"Folk börjar skratta"

13 kandidater anmälde sig. Men när avgifterna för att få kandidera i valet höjdes kraftigt tvingades många att hoppa av, enligt Qamar Naseem som tror att det är ett sätt att hålla transpersoner och andra gräsrötter borta från de politiska församlingarna. Till slut ställde fem transkandidater upp, två i provinsval och tre till det nationella parlamentet.

En av dem var radioprofilen Nadeem Kashish, som liksom kandidaten Najab Ali fick stor uppmärksamhet i lokala medier.

””

Men valet blev ett sorgligt bakslag, på flera sätt.

Hoppet lever

Trots att valkommittén för första gången hade anlitat observatörer speciellt vikta att övervaka transpersonernas rättigheter, hindrades många från att lägga sin röst, enligt nyhetsbyrån Reuters. I en provins där det skett en rad attacker mot transpersoner fick ingen från gruppen rösta, eftersom deras identitetskort inte matchade det kön som de ansågs se ut som.

Även valobservatörer portades.

Annons

Det i sin tur är orsaken till att transkandidaterna nästan inte fick några röster alls och inga platser i församlingarna, menar gruppens organisationer.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons