Annons
Nyheter

Bashar al-Assad styr vidare - i sargat Syrien

Trots västvärldens missnöje tycks Bashar al-Assad sitta säkert. Men det som finns kvar att styra över ligger i spillror. - Det är som att vara tillbaka på ruta ett igen, fast i ett sönderslaget Syrien, konstaterar analytikern Bitte Hammargren.(TT)
Publicerad 9 oktober 2017

I sex år har han haft fullt upp med att avvärja ett väpnat uppror mot sitt styre. Men de senaste månaderna har Bashar al-Assad hittat tillbaka till mer traditionella presidentsysslor - som när han med uppkavlade skjortärmar dök upp i ett bageri i Hama i somras, kysste barn på kinden och bakade bröd. Senare har han besökt mejerier i Tartus och sårade soldater i deras hem.

Att han gör fler offentliga framträdanden, allt längre bort från Damaskus, tolkar många som ett tecken på gott självförtroende.

””
””
Annons

Förändrat land

Regimen gör stora ansträngningar för att befästa bilden av att kriget är över och landet öppet för affärer, åtminstone för vänligt inställda länder. Men trots att striderna har minskat är det svårt att släta över att al-Assad i sina händer har ett land som möjligen är så trasigt att det inte kommer att gå att laga, där utländska krafter mutat in sitt inflytande.

””
””

Påtryckningar

De länder som stödjer oppositionen har numera få halmstrån kvar att greppa när det gäller att sätta press på regeringen - ett av de sista är finansieringen av Syriens återuppbyggnad.

””

Många länder bröt aldrig med Damaskus. Men med tiden kommer även de mer kritiskt inställda troligtvis att röra sig mot någon slags normalisering i sitt förhållningssätt till regimen - även om det finns stora hinder, enligt Aron Lund.

””

Köpslå om sanktioner

Det är inte troligt att man kommer att häva sanktioner mot specifika organisationer eller personer, som mot armén eller mot al-Assad personligen, enligt Lund. Däremot blir det i längden svårare att motivera att man förbjuder handel med Syrien om man ändå inte försöker fälla regimen.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons