Brexit-terapi i kyrkan för svenskar i London
””
””
Hon flyttade från London för drygt två år sedan, ungefär samtidigt som britterna röstade för att lämna EU i en folkomröstning sommaren 2016. Då hade hon pluggat och jobbat som barnflicka i över två år.
Period av uppgivenhet
För fem år sedan var en framtid i Storbritannien en självklar del av framtidsplanerna. Så är det inte längre.
””
TT:s utsände träffar henne i Svenska kyrkan i London, som i januari har bjudit in psykoterapeuten och Guardian-journalisten Susie Orbach. Hon ska hålla föredrag om brexits psykologiska effekter på EU-medborgare i Storbritannien.
Kyrkoherden Eric Muhl har flera gånger tagit upp brexit i predikstolen. Han tycker att oron har tilltagit igen, inför omröstningen om det så kallade utträdesavtalet i parlamentet.
””
””
Till London 1966
Den oroliga stämningen bekräftas av svenska seniorer i kyrkans kafé.
””
Hon har bott i England sedan 1974, men vill inte tvingas ansöka om medborgarskap. Vid bordet sitter även 79-åriga Marianne Shlackman, pensionerad arkitekt. Hon flyttade till London 1966. Och hon är osäker på om hon ens kan få brittiskt medborgarskap.
””
Shlackman åker hem till sin svenska stuga och träffar syskon och släktingar flera gånger om året. Men det är inte aktuellt att flytta hem efter över 50 år i England.
Förlorar jobbet
Eva Sedgwick, 71-årig pensionerad tandläkare, är mest upprörd för att hennes brittiska dotter - som jobbar i Paris - är på väg att förlora jobbet på grund av brexit.
””
Själv hade Eva Sedgwick kunnat tänka sig att flytta tillbaka till Sverige, där hon bland annat redan äger ett hus. Men ingen i familjen vill följa med.
””
TT: Är du besviken på att det blir brexit?
””
Gjorde slut
Hon känner hur det har skapats en klyfta mellan henne och brexitörerna, det vill säga britterna som vill lämna EU.
””
Marianne Shlackman fyller i:
””
Hon tillägger att hon är väldigt trött på hela frågan.
””
Eva Sedgwick invänder:
””
TT