Nyheter

Britt ny chef för EU:s säkerhet

Storbritanniens roll i EU-kommissionen går från skymundan till rampljuset om Julian King tar över som unionens säkerhets- och antiterrorgeneral. Siste (? ) britt i Bryssel blir en "stolt europé".(TT)
Publicerad 12 september 2016

52-årige King flyttas från posten som brittisk ambassadör i Paris till EU-kommissionens högkvarter i Bryssel sedan företrädaren Jonathan Hill bett om att få sluta efter britternas folkomröstningsbeslut att lämna EU.

Hill var i kommissionen ansvarig för finansmarknaden - en ekonomiskt nog så viktig post, särskilt för Londons många banker och mäklare, men ingenting som regelbundet skapade rubriker och uppmärksamhet bland allmänheten.

Det lär dock bli annorlunda när Julian King tillträder som ansvarig för EU:s "säkerhetsunion". Arbetsuppgifterna blir allt annat än anonyma.

Britt och europè

Kommissionsordförande Jean-Claude Juncker vill se sitt nytillskott ta fram åtgärder mot hotet från återvändande Syrien-krigare, förbättra möjligheten att skydda "viktig infrastruktur och mjuka mål" samt bekämpa radikalisering och cyberbrott.

Och det arbetet ska inte behöva hindras av att Storbritannien är på väg ut ur EU.

Cecilia Wikström (L) är ledamot i ett av EU-parlamentets utskott som ställde frågor till King på måndagskvällen. Och hon är nöjd både med King och de svar han gav på hennes frågor.

Senare i veckan ska hela parlamentet rösta om att formellt godkänna King.

Georgieva till FN?

Jonathan Hill är den hittills ende som lämnat Junckers EU-kommission i förtid, sedan den tillträdde i november 2014. Ytterligare ett avhopp kan dock bli klart inom kort efter växande spekulationer om att bulgariska budgetkommissionären Kristalina Georgieva kan komma att kastas in i kampen om att bli FN:s nästa generalsekreterare.

"Det vore en stor förlust för EU-kommissionen, men Kristalina skulle bli en stark generalsekreterare och göra många européer stolta", twittrade Junckers inflytelserike stabschef Martin Selmayr i lördags.

TT