Nyheter

Brittisk ilska över EU-varning

Storbritannien riskerar att straffas av EU om man inte följer reglerna under övergångsperioden på väg ut ur EU. Självklart, tycker Bryssel. Dumma hot, fnyser brexitvännerna i London.(TT)
Publicerad 7 februari 2018

Den senaste striden i brexitträtan gäller en avslutande fotnot i EU-kommissionens genomgång av vad som ska gälla under den knappt tvååriga övergångsperiod som följer på det formella brittiska EU-utträdet den 29 mars 2019.

I fotnoten konstateras att man under övergångstiden behöver ett snabbare sätt för att kunna "dra in vissa fördelar" för Storbritannien, i stället för den längre vägen via EU-domstolen.

Den brittiska tolkningen av fotnoten är inte direkt positiv.

"Vi kommer att använda sanktioner för att straffa er, säger Bryssel. EU kräver ensidig makt under övergångstiden", lyder onsdagens braskande rubrik i tidningen The Times.

””

I Bryssel ses det däremot som helt naturligt att resten av EU ska kunna kontra om Storbritannien inte följer reglerna under övergångstiden.

"Att skapa möjligheter för sanktioner mot elakt spel ingår naturligtvis i alla avtal", konstaterar Stefaan De Rynck, rådgivare till EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, på twitter.

TT