Annons
Nyheter

Plan lyfter från Bryssel igen

Tolv dagar efter det att två självmordsbombare detonerade sina sprängladdningar i avgångshallen öppnar flygplatsen i Bryssel igen. De tre symboliska avgångarna är ett tecken på hopp, enligt flygplatschefen.(TT)
Publicerad 3 april 2016

Zaventem, som är Belgiens största flygplats, har inte hanterat någon passagerartrafik sedan den 22 mars då 16 personer dödades i en självmordsattack i avgångshallen. På söndagen öppnades flygplatsen igen, dock för en decimerad skara passagerare och med betydligt skärpta säkerhetsrutiner.

””

Omfattande kontroll

Annons

Zaventem har uppmanat passagerarna att komma tre timmar innan avgång. Med de nya strikta säkerhetskontrollerna kommer flygplatsen bara att kunna hantera omkring 800 avresande åt gången, eller fem, sex flygningar per timme. Det är omkring 20 procent av den tidigare kapaciteten.

Söndagens tre avgångar, till Faro, Aten och Turin, har beskrivits som symboliska. På måndag kommer ännu fler flyg att lyfta från Zaventem mot destinationer som bland annat New York och Senegal.

20-åriga studenten Loukas Bassoukos kom i god tid innan planet till Aten skulle lyfta. För honom kändes det "lite konstigt" att vara där.

””

Söker misstänkt

Flygtrafiken väntas inte fungera normalt förrän i slutet av juni eller i början av juli, enligt Feist.

32 personer dödades i de koordinerade attackerna i den belgiska huvudstaden som jihadistgruppen Islamisk staten (IS) har tagit på sig. Den belgiska polisen jagar fortfarande en tredje misstänkt, som i medier kallats mannen med hatten och som observerats på övervakningsbilder tillsammans med flygplatsbombarna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons