Nyheter

CNN: Paristerrorister hade fler mål

IS-terroristerna som angrep konsertlokalen Bataclan och andra platser i Paris i fjol hade fler mål i landet. De hade också tänkt slå till i Nederländerna, rapporterar CNN. Det amerikanska tv-bolaget har gått igenom 90 000 sidor från europeiska polisutredningar och intervjuat personer med insyn i dem.(TT)
Publicerad 5 september 2016

Det amerikanska tv-bolaget har gått igenom 90 000 sidor från europeiska polisutredningar och intervjuat personer med insyn i dem. Enligt CNN fanns en ännu större terrorplan än den som verkställdes den 13 november 2015, då 130 människor dödades i Paris.

Ytterligare två män - en av dem en känd bombtillverkare för den pakistanska terrorgruppen Lashkar-e-Taiba - skulle ha deltagit i attacken. Men de stoppades i Grekland när de ertappades med falska syriska pass och blev fördröjda med nästan en månad. En knapp månad efter terrorattackerna i Paris greps de på en flyktingförläggning i Österrike.

Tredje okänd misstänkt

I utredningsmaterialet framgår också existensen av en tredje, tidigare okänd, misstänkt terrorist med koppling till Parisattackerna. Han lyckades hålla sig undan i många månader efter terrordåden i november, innan han till slut greps i Bryssel i juli i år. Under tiden han jagades uppdaterade mannen regelbundet en helt öppen Facebooksida, som utredarna nu noggrant går igenom, för att kartlägga hans förehavanden.

De tre männen tog sig, precis som de terrorister som utförde attackerna i Paris, genom Europa i den på flera sätt kaotiska flyktingströmmen från Syrien och hade falska syriska pass. De lämnade IS-fästet al-Raqqa i Syrien sex veckor före terrordåden.

Sofistikerat system

Att låtsas vara flyktingar är vanligt för IS-terrorister, uppger källor med insyn i utredningarna till CNN. Terrorexperten Paul Cruickshank menar också att IS planer på internationella attacker tilltar i omfattning.

””

Bland annat kommunicerar IS-cellerna via krypterade mobilappar. Meddelandena är ofta kodade, terroristerna känner inte varandra vid namn och överordnade ger dem så lite information som möjligt, bara precis så mycket de behöver veta steg för steg. På det sättet förblir de ovetande om det slutliga terroruppdraget tills sista stund.

Fler terrormål

Efter en rad förhör med de misstänkta IS-terroristerna tror europeisk polis att planen var att attackera ytterligare mål, bland annat i Nederländerna. Välbesökta shoppingområden pekas ut som troliga mål. Färska underrättelseuppgifter pekar också på att IS aktivt förbereder attacker i Storbritannien.

TT