Nyheter

Dålig skörd förvärrar matbrist i Nordkorea

Nordkorea står inför en allvarlig livsmedelsbrist, varnar FN. Förra årets skörd var den minsta på ett årtionde - i ett land där stora delar av befolkningen redan beräknas vara undernärda. Sanktionerna mot det isolerade Nordkorea gör landet beroende av den egna livsmedelsproduktionen.(TT)
Publicerad 6 mars 2019

Sanktionerna mot det isolerade Nordkorea gör landet beroende av den egna livsmedelsproduktionen. Men nu varnar FN för att bristen på mat i landet kan komma att bli akut.

2018 blev det sämsta skördeåret på över ett årtionde, då en värmevåg under sommaren följdes av kraftiga regn och översvämningar. Som en följd av det hårda vädret krympte ris- och veteskörden, samtidigt som produktionen av sojabönor och potatis nära halverades. Enligt FN rör det sig om ett underskott på 1,4 miljoner ton mat för det nordkoreanska folket. Matbristen väntas också leda till höjda priser.

"Kan inte överge dem"

Fler än 10 miljoner - nära hälften av landets invånare - beräknas vara i behov av humanitärt bistånd - nödhjälp. Det är 600 000 fler än i fjol, enligt FN, som understryker vikten av att hjälporganisationer som verkar i landet nu följer utvecklingen rigoröst. Svält och sjukdomar har hotat befolkningen i årtionden, och nu är läget akut.

””

Nordkorea är särskilt sårbart för matbrist. De internationella sanktionerna - en följd av Nordkoreas kärnvapenprogram - slår inte bara mot import av livsmedel, utan leder också till brist på exempelvis teknik och gödningsmedel till jordbruket.

Barn undernärda

Samtidigt har biståndet minskat. Sanktionerna mot den slutna diktaturen påverkar även hjälpsändningar.

””
””

Enligt en FN-rapport 2014 beräknades 70 procent av Nordkoreas befolkning ha otillräcklig tillgång på mat. 40 procent var undernärda. Dessutom rapporterades runt fyra miljoner människor leva utan hållbar tillgång till dricksvatten, något som framför allt drabbar barn.

I höstas bedömde FN:s barnorganisation Unicef att omkring 200 000 barn i Nordkorea lider av akut undernäring.

TT