Annons
Nyheter

Danska ministrar avgår - regeringen ombildas

Danmarks statsminister ombildar regeringen sedan två ministrar väljer att lämna sina poster. Att utbildningsminister Søren Pind avgår är ingen överraskning, men miljöminister Esben Lunde Larsens farväl är en gåta, anser en politisk bedömare.(TT)
Publicerad 1 maj 2018

Statsminister Lars Løkke Rasmussen säger i ett uttalande att han på onsdagsmorgonen ska meddela drottningen sina planer, sedan utbildnings- och forskningsminister Søren Pind och miljö- och livsmedelsminister Esben Lunde Larsen gett besked om att de inte vill fortsätta. Båda tillhör statsministerns eget parti Venstre.

"En gåta"

Annons

Pinds avgång kom inte som en överraskning, men att Lunde Larsen drar sig tillbaka var oväntat, säger den politiske kommentatorn Hans Engell.

Esben Lunde Larsen har meddelat statsministern att han inte ställer upp i nästa folketingsval och därför ställer sin plats i regeringen till förfogande. "Det är dags att prova något nytt - det blir spännande att se vad", skriver han på Facebook.

””

Ville bli teaterchef

Statsminister Lars Løkke Rasmussen säger i ett uttalande att "Søren Pind och Esben Lunde Larsen har i många år gjort goda insatser i folketinget, regeringen och Venstre. De har arbetat hårt för vårt land och för det är jag skyldig dem stort tack".

Søren Pind har informerat statsministern om att han vill lämna både regeringen och sin plats i folketinget. Till tidningen Berlingske säger Pind att han har fattat beslutet att lämna politiken efter att ha förlorat striden om det prestigefulla jobbet som chef för Det kongelige teater.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons