Annons
Nyheter

Därför nominerades Hitler till fredspriset

Adolf Hitler och Josef Stalin är hatade diktatorer med miljontals liv på sina samveten. Men de har också båda nominerats till Nobels fredspris. Hur kan detta vara möjligt? Nobelveckan är i full gång och i morgon är det dags att tillkännage fredspristagarna.(TT)
Publicerad 5 oktober 2017

Nobelveckan är i full gång och i morgon är det dags att tillkännage fredspristagarna. Mycket kring processen att utse Nobelpristagarna är hemligt - exempelvis är det 50 års sekretess på vilka som nominerats. Men bland de som hittills blivit offentliga sticker en del namn ut.

1938 kom Storbritanniens dåvarande premiärminister Neville Chamberlain hem med den så kallade Münchenöverenskommelsen, som slutits mellan Tyskland på ena sidan och Storbritannien, Frankrike och Italien på den andra. Han hade förhindrat krig, trodde han, och uttalade de bevingade orden "I believe it is peace for our time" utanför 10 Downing Street. Chamberlain nominerades till fredspriset 1939 av flera olika personer.

Annons

Ironi är svårt

Allt detta reagerade den svenska socialdemokratiska riksdagsledamoten Erik Brandt på.

””

Brandt menade att vara ironisk, men det var inte alla som uppfattade detta.

””

Stalin å sin sida nominerades två gånger. 1945 av Halvdan Koht, norsk historiker och tidigare utrikesminister, för sina insatser för att avsluta andra världskriget. Tre år senare, 1948, av den tjeckiske professorn Wladislav Rieger. Även Italiens fascistiske diktator Benito Mussolini har nominerats.

Öppnare process

Enligt Gustav Källstrand är det dock egentligen inte så konstigt att det funnits en del märkliga nomineringar genom åren.

””

Till de som har förslagsrätt hör bland annat parlamentsledamöter runt om i världen, tidigare pristagare och forskare.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons