Nyheter

Delat Hongkong gick till val

Insatserna var ovanligt höga när Hongkongborna gick till valurnorna på söndagen, i det första större valet sedan den så kallade paraplyrevolutionen 2014.(TT)
Publicerad 4 september 2016

Med en växande rädsla för att den kinesiska regimens grepp om Hongkong stramas åt har unga aktivister kampanjat flitigt inför valet för att Hongkong ska bli helt självständigt från Kina. Och för första gången kan kandidater som öppet står för en sådan linje komma att röstas in i Hongkongs lagstiftande församling under söndagens val.

Hoppas behålla tredjedel

Men en majoritet av demokratiförespråkarna tycker att kraven på självständighet är att gå för långt, och det har varnats för splittring inom rörelsen om radikalare kandidater lyckas stjäla röster från de traditionella pro-demokratipolitikerna.

Endast 40 av parlamentets 70 medlemmar väljs av allmänheten, resten väljs av små röstblock från särskilda intressegrupper som representerar ett antal företag och samhällssektorer. Dessa platser går så gott som alltid till kandidater som står på Pekingregimens sida. Demokratiförespråkarna måste vinna minst en tredjedel av platserna för att fortsätta att ha vetorätt i parlamentet och därmed kunna stoppa lagstiftning som de menar inskränker de friheter som Hongkong åtnjuter.

Splittring

Myndigheterna har på förhand förbjudit sex självständighetskandidater från att ställa upp i valet, vilket eldat på ilskan inom den radikalare falang som sprungit ur de massiva demonstrationerna för två år sedan, då tusentals Hongkongbor gick ut på gatorna och krävde fullt fria val.

””

Vallokalerna stänger sent på söndagen och resultatet väntas under måndagen.

TT