Annons
Nyheter

Delstater anklagas för diskriminering

Nya lagar som sägs skydda religionsfriheten i bland annat konservativa Mississippi och North Carolina i USA skapar avsky i andra delstater och bland storbolag, som hotar med bojkott. Lagarna anses bidra till diskriminering av homosexuella i USA.(TT)
Publicerad 9 april 2016

I Georgia gick det så långt att delstatens republikanske guvernör Nathan Deal lade in sitt veto mot en liknande lag, efter påtryckningar från bland annat filmbolagen Disney och Paramount samt amerikanska fotbollsligan NFL.

””

Vilken toalett?

Annons

Men Mississippi har röstat igenom en lag som tillåter statsanställda att, med hänvisning till religiös tro, vägra att utfärda vigselbevis till homosexuella. Det blir också tillåtet för privata företag och religiösa grupper att avstå från att ge service till hbtq-personer, som exempelvis vigselceremonier eller mödravård, rapporterar public service-bolaget NPR.

Indiana godkände en liknande lag i fjol. Och i North Carolina tar en ny lag bort det skydd som tidigare fanns mot diskriminering rörande sexuell identitet och könstillhörighet. Dessutom måste transpersoner använda offentliga toaletter i enlighet med det kön som står i deras födelseattest.

Reseförbud

Reaktionerna är starka. Minst fyra delstater och sju storstäder har de senaste dagarna utfärdat förbud för icke-nödvändiga resor till Mississippi och North Carolina för myndighetsanställda.

””

Bland andra Atlanta, Boston, Chicago, Portland och San Francisco har gjort likadant. På delstatsnivå har Minnesota, New York, Vermont och Washington sagt ifrån, alla med demokratiska guvernörer. Höga chefer från storbolagen General Electric, Pepsi, Hewlett Packard, Hyatt Hotels, Choice Hotels Levi Strauss och matkedjan Whole Foods har skrivit under ett öppet brev där de ber Mississippis guvernör Phil Bryant riva upp den aktuella lagen, enligt medborgarrättsorganisationen Human Rights Campaign. Återbud börjar också trilla in till en inredningsmässa och en nationell kollektivtrafikkonferens i North Carolina.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons