Nyheter

Dödlig kampanj mot exiluzbeker

Svartmålande tv-program, hackade sajter, hot mot anhöriga. När det inte räcker: Lönnmord. Diktaturen Uzbekistans säkerhetstjänst tros driva en framgångsrik kampanj mot oppositionella, inte minst i Sverige. Det är en fredag i oktober förra året.(TT)
Publicerad 6 augusti 2015

Det är en fredag i oktober förra året. Utanför moskén i Fittja i Stockholm hälsar uzbeker uppsluppet på varandra. Plötsligt får Alisjer syn på en man som fotograferar scenen.

””

Mordförsök bröt nyhetsskugga

Det väckte rubriker och kommentarer från Rosenbad när regimkritikern Obid Nazarov våren 2012 sköts i sitt hem i Strömsund. Men dådet framstår som en del av en kampanj för att kväsa oppositionella uzbeker utomlands.

””

De senaste åren har uzbekisk tv visat påkostade filmer där flyktingar exponeras som kriminella och extremister och Sverige och Norge svartmålas. I en hävdar en kvinna att hon tvingats konvertera till kristendomen och en man säger att han pressades att bli homosexuell.

Ledande nyhetssajt stängd

I december 2014 tvingas den oberoende nättidningen Uznews stänga. Chefredaktören utsattes för en hackerattack och det underjordiska nätverket av korrespondenter hängdes ut.

””

Bara några månader tidigare hackades nätkampanjen #qörqmayman, "vi är inte rädda", också den styrd från Stockholm.

Kanske har Babadjanov och Erkinzoda ändå haft tur. Den 10 december 2014 sköts den oppositionelle imamen Mirzagolib Chamidov ihjäl i Istanbul. Enligt turkiska myndigheter ingick mördaren i en grupp på 20 personer som anlänt för att undanröja flera oppositionella uzbeker.

””

Säpo: Vi arbetar på det

Enligt en källa har Säpo nyligen utrett minst två fall där uzbekiska agenter arbetat i Sverige. Myndigheten uppger att den "de senaste åren vidtagit ett antal åtgärder för att motverka flyktingspionage" från diktaturen.

Men i stort ligger regimen steget före, menar många.

””

Amnesty Sverige kallar förföljelserna "enormt allvarliga" och vänder sig mot Migrationsverkets beslut i juni att återigen tillåta utvisningar till Uzbekistan, efter fem månaders stopp.

TT