Annons
Nyheter

Dråpdömd israelisk soldat har släppts fri

Den israeliske soldaten Elor Azaria, som i fjol dömdes till 18 månaders fängelse för att ha skjutit ihjäl en palestinsk knivman, har släppts ur fängelset efter nio månader, uppger armén. Azarias straff har tidigare kortats med fyra månader av Israels militärstabschef, och mildrades i mars ytterligare.(TT)
Publicerad 8 maj 2018

Den israeliske soldaten Elor Azaria, som i fjol dömdes till 18 månaders fängelse för att ha skjutit ihjäl en palestinsk knivman, har släppts ur fängelset efter nio månader, uppger armén. Azarias straff har tidigare kortats med fyra månader av Israels militärstabschef, och mildrades i mars ytterligare.

Det var i mars förra året som två palestinier gick till attack mot en grupp israeliska soldater, däribland Azaria, i Hebron på Västbanken. En soldat skadades, varpå hans kolleger öppnade eld och skottskadade båda angriparna. En stund senare, då en av angriparna låg utslagen på marken, gick Azaria fram och sköt honom i huvudet.

Annons

Fallet har fått stor uppmärksamhet i Israe, och både premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Avigdor Lieberman har krävt att Azaria ska benådas. Andra ser händelsen som en utomrättslig avrättning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons