Annons
Nyheter

Efter kuppen: Kan få 252 livstidsstraff

De generaler som misstänks ligga bakom kuppförsöket i Turkiet kan dömas till flerfaldiga livstidsstraff. Åklagarnas hårda krav beskrivs av turkiska medier som ett rekord.(TT)
Publicerad 9 maj 2018

Under rättegången, som pågår i Turkiets huvudstad Ankara, har åklagarna krävt att de före detta generalerna straffas med 252 livstidsdomar per person. De åtalade anklagas för att ha varit ledande i kuppförsöket som sommaren 2016 riktades mot regimen och president Recep Tayyip Erdogan.

Bland generalerna finns bland andra den före detta befälhavaren inom flygvapnet Akin Özturk och president Erdogans tidigare rådgivare, överste Ali Yazici.

Annons

Det är inte ovanligt i Turkiet att åtalade för grova brott döms till flerfaldiga livstidsstraff under särskilt hårda förhållanden. Möjligheten att utdöma den påföljden kom till efter det att Turkiet avskaffat dödsstraffet. Den turkiska nyhetsbyrån Dogan skriver att de yrkade fängelsestraffen är rekordlånga.

Rättegången som pågår i Ankara är en av flera som hålls runt om i Turkiet mot tiotusentals personer som misstänks för att på olika sätt ha planlagt och genomfört kuppförsöket.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons