Annons
Nyheter

"En shakespeariansk maktkamp pågår"

Den brittiska politiken har kastats in i ett fullständigt kaos. De två dominerande partierna är i ett självförvållat förfall och det politiska ledarskapet är starkt ifrågasatt. Nu kan ingen förutspå vad som faktiskt kommer att hända.(TT)
Publicerad 2 juli 2016

Den mycket väl ansedda brittiska tidskriften The Economist beskriver slagkraftigt läget i Storbritannien på förstasidan till senaste numret: "Anarchy in the UK" (för den insatte en blinkning till punkbandet Sex Pistols debutsingel).

””

Kan bli nyval

Annons

I en populistisk våg har folkomröstningens beslut om brexit kastat in den brittiska politiken i ett fullständigt kaos. Det finns visserligen utrymme för stormen att bedarra, eftersom landet av nödtvång inte måste hålla parlamentsval förrän 2020. Men frågan är om de djupt infekterade interna striderna i de politiska partierna sätter stopp för det andrummet.

””
””

Men ett nyval är ett beslut som måste tas av den som efterträder David Cameron som premiärminister. Och det kan vara ett beslut mellan pest och kolera, beroende på perspektiv.

””

Bloddrypande strid

Ledarstriden i det konservativa Tories utspelas inför öppen ridå - redan bloddrypande efter att justitieministern Michael Gove i praktiken manövrerat bort brexitgeneralen Boris Johnson med en lika oväntad som vältajmad, om än bildlig, dolkstöt i ryggen.

””

För att spä på det politiska kaoset röstade en förkrossande majoritet av parlamentsledamöterna för landets andra stora parti för att ge labourledaren Jeremy Corbyn sparken. Efter en blek och vacklande insats i brexitdebatten står han inte längre högt i kurs bland partikamraterna.

Men han vägrar att avgå.

””

Skakar på huvudet

Konsekvenserna för Storbritannien när broarna till Europa börjar rivas kan bli allvarliga, men röster höjs redan för att det kanske inte blir en brexit. Mikael Sundström pekar på att de politiska budskapen, åtminstone i dagsläget, ändå tydligt talar för ett EU-utträde.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons