Annons
Nyheter

Enväldig "blingsultan" firar 50 år vid makten

Det kungliga enväldet i Brunei har hållits inom samma familj i hundratals år. Och när sultan nummer 29 i ordningen - en av världens rikaste personer - firar 50 år vid makten sparas inte på krutet. Måttlighet är kanske inte ordet som bäst beskriver sultan Hassanal Bolkiahs liv och leverne.(TT)
Publicerad 5 oktober 2017

Måttlighet är kanske inte ordet som bäst beskriver sultan Hassanal Bolkiahs liv och leverne. Med 1 788 rum plus luftkonditionerat stall för polohästar, garage som rymmer 110 bilar och fem simbassänger är hans palats Istana Nurul Iman så stort att det har kvalificerat sig för Guinness rekordbok.

Och när den 71-årige envåldshärskaren uppmärksammar sina 50 år vid makten är det inget som passerar obemärkt förbi. I festligheterna - som på torsdagen kuliminerade i en parad i en förgylld vagn som drogs längs gatorna i Bandar Seri Begawan av 50 medlemmar ur den kungliga personalen - ryms både salutering och en påkostad ceremoni i det guldkupolprydda palatset.

Annons

Diger gästlista

Hundratals gäster har bjudits in till firandet av det så kallade guldjubileet, bland dem kända namn som den kritiserade burmesiske ledaren Aung San Suu Kyi, Filippinernas hårdföre president Rodrigo Duterte och Malaysias premiärminister Najib Razak, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Sveriges kung Carl Gustaf är inte på plats, uppger hovet för TT. Kungen fick svidande kritik i samband med ett statsbesök i Brunei 2004, då han sade att han inte såg några problem med öppenheten i Brunei - som styrs enväldigt av Hassanal Bolkiah. Han medgav senare att det var ett "obetänksamt" uttalande.

Hög standard

Brunei är ett av världens rikaste länder tack vare rikliga olje- och gasreserver. Under Hassanal Bolkiahs styre har levnadsstandarden blivit bland de högsta i världen, men det har också funnits kontroverser.

2014 infördes tuffa islamiska lagar, där planer på dödsstraff genom stening väckte kritik. En familjefejd avslöjade prins Jefri Bolkiahs extravaganta livsstil, som bland annat rymmer påståenden om ett exklusivt harem, hundratals dyra bilar och en lyxbåt kallad "Tits" (tuttar). Oljekrisen har också haft kraftig negativ påverkan på landets ekonomi.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons