Annons
Nyheter

Etiopien sluter försoningsavtal med rebeller

Den etiopiska regeringen har undertecknat ett avtal för att få slut på konflikten med den regimkritiska gerillan Oromos befrielsefront (OLF), rapporterar statlig tv.(TT)
Publicerad 7 augusti 2018

Överenskommelsen slöts på tisdagen mellan regeringen och OLF:s ledare Dawud Ibsa, som lever i exil i Asmara i grannlandet Eritrea, enligt Eritreas informationsminister Yemane Gebremeskel.

"OLF kommer att bedriva sina politiska aktiviteter i Etiopien med fredliga medel", skriver Gebremeskel på Twitter.

Annons

Gruppen terrorstämplades av Etiopien 2008 men utlyste förra månaden en ensidig vapenvila sedan OLF genom ett parlamentsbeslut togs bort från listan över terrorrörelser. Rebellgruppen har sedan 1970-talet fört en lågintensiv kamp för självstyre i regionen Oromia, den största i landet, som domineras av folkgruppen oromier.

Avtalet innebär ytterligare ett steg i den nyligen tillträdde premiärministern Abiy Ahmed arbete för att förbättra landets diplomatiska relationer, säkerheten i landet och att öppna upp delar av den statligt kontrollerade ekonomin. Abiy Ahmed har själv oromiskt påbrå.

Sedan Abiy Ahmed kom till makten i april har han bland annat slutit ett historiskt avtal med Eritrea om en gränstvist som krävde omkring 80 000 liv i ett krig mellan grannländerna 1998-2000.

Situationen i Etiopien är dock fortfarande spänd, inte minst i regionen Somali i östra delen av landet som präglats av våld den senaste tiden. Och det är många steg kvar på vägen mot ett demokratiskt styrelseskick.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons