Nyheter

Etiopiskt undantagstillstånd kan upphävas

Det etiopiska parlamentet förbereder ett upphävande av det sex månader långa undantagstillstånd som råder i landet - två månader innan det löper ut. Regeringen har slagit fast att ordningen är återställd i Etiopien efter växande oro och protester mot regimen.(TT)
Publicerad 2 juni 2018

En stor del av de senaste årens oroligheter har ägt rum i Oromiaprovinsen. Och det var när premiärminister Hailemariam Desalegn avgick i februari som regeringen utlyste det senaste undantagstillståndet.

Den nye premiärministern Abiye Ahmed tillhör själv folkgruppen oromo och är ordförande i Oromofolkets parti OPDO. Sedan Ahmed tillträdde har myndigheterna försökt genomdriva en rad reformer och tusentals fångar - varav många gripits i samband med regimkritiska protester - har släppts fria.

Det är nu upp till parlamentet att rösta om regeringens beslut att undantagstillståndet kan upphävas. Omröstningen, som väntas gå igenom, planeras hållas på måndag.

Undantagstillstånd har utlysts i Etiopien två gånger sedan 2015, då omfattande protester bröt ut i Oromia som en reaktion på regeringens plan att inrätta en särskild ekonomisk zon nära huvudstaden Addis Abeba. Bönder i regionen och andra markägare var då oroliga för att berövas sin mark, utan att få någon ersättning.

Hundratals har dödats och många tusen fängslats sedan 2015.

TT