Annons
Nyheter

EU-plan för framtida asylsystem

Mitt under pågående flyktingkris stakar EU-kommissionen nu ut framtidens gemensamma asylsystem. Medveten vaghet råder för att undvika nya gräl och konflikter. Det som ska presenteras i Bryssel på onsdagen kallas tills vidare bara för ett meddelande.(TT)
Publicerad 5 april 2016

Det som ska presenteras i Bryssel på onsdagen kallas tills vidare bara för ett meddelande. De konkreta förslagen får dröja ett tag till, i väntan på att känna av hur de olika medlemsländerna reagerar.

””

Med stöd från bland annat Tyskland och Sverige vill EU-kommissionen gärna se rejält förändrade asylregler för att automatiskt ordna en jämnare fördelning mellan länderna.

Annons

Motståndet är dock starkt från invandringsovilliga länder i framför allt Öst- och Centraleuropa, vilket gör att kommissionen tills vidare väntas använda sig av medvetet luddiga formuleringar. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har exempelvis redan på förhand utlovat en folkomröstning om det föreslås obligatoriska "asylkvoter" för varje land.

Onsdagens meddelande från kommissionen ska även innehålla förslag på hur kontrollen vid EU:s yttre gränser kan moderniseras och göras mer effektiv.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons