Annons
Nyheter

Bryssel om Iranavtal: Inga sanktioner från EU

Nu ökar de europeiska ledarna trycket för att få Iran att inte överge kärnenergiavtalet. EU försäkrar att landet inte riskerar några sanktioner från Bryssel så länge Teheran håller fast vid överenskommelsen.(TT)
Publicerad 9 maj 2018

Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kina och Ryssland - som samtliga är parter i avtalet - har motsatt sig den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att lämna överenskommelsen.

””

I ett gemensamt uttalande skriver EU-ländernas regeringar att unionen kommer att fortsätta att följa kärnenergiavtalet trots USA:s beslut. De försäkrar också att Iran inte kommer att drabbas av några europeiska sanktioner så länge landet håller sig till avtalet.

Annons

Studenter bränner flagga

På måndag nästa vecka ska de franska, brittiska och tyska utrikesministrarna träffa företrädare för Iran, enligt franska regeringen. Men redan på onsdagen talade den franske presidenten Emmanuel Macron med sin iranske kollega Hassan Rohani.

"De båda presidenterna enades om att fullfölja sina gemensamma strävanden med alla inblandade länder med syfte att även i fortsättningen stå fast vid kärnenergiavtalet och upprätthålla den regionala stabiliteten", heter det i ett uttalande från det franska presidentkansliet.

Tonläget är hårdare i Iran. I ett tv-sänt tal till Irans regering gick landets högste andlige ledare ayatolla Ali Khamenei till hårt angrepp mot Europa.

””

Han varnar även för att lita på utländska ledare.

””

Under dagen samlades också iranska studenter samlades utanför USA:s ambassad i Teheran för att protestera mot det amerikanska beslutet. De skanderade: "Död åt Amerika" och eldade upp den amerikanska flaggan, enligt en rapport från den iranska nyhetsbyrån Fars.

Besvikelse i Ryssland

USA kommer nu att återinföra tidigare sanktioner mot Iran och dessutom utöka dem, meddelade Trump i sitt tal i Vita huset på tisdagen.

FN:s atomenergiorgan IAEA har flera gånger slagit fast att Iran faktiskt hållit sig till avtalet (JCPOA), senast på onsdagen. USA:s beslut har lett till starka reaktioner.

Ryska regeringen är "djupt besviken på USA:s president Donald Trumps beslut att ensidigt vägra fullfölja sina förpliktelser enligt JCPOA", skriver utrikesdepartementet i Moskva i ett uttalande.

Annons

I Peking lovar man att stå fast vid överenskommelsen.

Hot från Saudiarabien

Men från Israel och Saudiarabien kommer stöd för Trumps linje.

””

"Kungariket stödjer och välkomnar de steg mot att dra sig ur kärnenergiavtalet som den amerikanske presidenten tillkännagivit", skriver utrikesdepartementet i Riyad i ett uttalande.

Senare under varnade den saudiske utrikesministern Adel al-Jubeir för att Saudiarabien kommer att utveckla kärnvapen om man ser tecken på att Iran gör det.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons