Annons
Nyheter

Toppmöte ökar skydd för kärnkraft

Kärnsäkerhetsmötet NSS i Washington kan resultera i ökat skydd för radioaktiva ämnen, reaktorer och andra kärnanläggningar mot hot från bland annat terrorister. Mötet ser ut att kunna konstatera att ett viktigt tillägg till en konvention om "fysiskt skydd av kärnämnen" snart kan börja tillämpas.(TT)
Publicerad 1 april 2016

Mötet ser ut att kunna konstatera att ett viktigt tillägg till en konvention om "fysiskt skydd av kärnämnen" snart kan börja tillämpas.

””
””

Mötet är finalen på en serie möten som USA:s president Barack Obama tog initiativ till 2009 om hur länder bättre kan skydda reaktorer, radioaktiva källor och kärnanläggningar från yttre hot, som terrorister.

””
Annons

Under Barack Obamas värdskap står bland annat Europas förmåga att möta hotet från jihadister att i fokus. Oro uttrycks oro över att terrorrörelsen Islamiska staten (IS) ska tillverka en så kallad smutsig bomb som sprider radioaktiva ämnen.

Attackerna i Paris och Bryssel har fått Vita huset att tvivla på de europeiska underrättelsetjänsternas förmåga att hantera hotet från jihadister som återvänder från Mellanöstern.

NSS-arbetet ska på något sätt föras vidare, för att se till att åtaganden som gjorts följs upp. Margot Wallström säger att Sverige gärna ingår i en grupp som får i uppgift att sköta den uppgiften och sprida erfarenheter vidare.

””

Ryssland deltog i NSS-mötena till och med 2012, då landet hoppade av.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons