Annons
Nyheter

Exilkubaner får tycka till om ny konstitution

Kuba kommer att låta sina 1,4 miljoner utlandsboende medborgare bidra till landets nya konstitution. Det är första gången emigranterna får komma till tals i öns angelägenheter sedan revolutionen 1959. Kubas parlament godkände i juli ett förslag på ny konstitution.(TT)
Publicerad 4 augusti 2018

Kuba kommer att låta sina 1,4 miljoner utlandsboende medborgare bidra till landets nya konstitution. Det är första gången emigranterna får komma till tals i öns angelägenheter sedan revolutionen 1959.

Kubas parlament godkände i juli ett förslag på ny konstitution. Landets medborgare ska nu få tycka till om förslaget och sedan ska det genomföras en folkomröstning innan förslaget återvänder till parlamentet för ett slutgiltigt godkännande. Den nuvarande konstitutionen är från 1976.

Annons

Över åtta miljoner kubaner, alla som är över 16 år, kommer kunna vara med och påverka. Det är dock oklart om exilkubanerna kommer ha rätt att delta i den kommande folkomröstningen.

Man uppskattar att det finns ungefär 1,4 miljoner utlandsboende kubaner i 120 länder, de flesta i USA, Spanien, Mexiko och Colombia. På Kuba bor cirka 11,2 miljoner invånare. Mellan åren 1959 och 1975 ansåg Fidel Castros regering att kubaner som lämnade ön var desertörer och förrädare.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons