Nyheter

Expert: "Blir en grötig kompromiss"

Hur sannolikt är det att USA:s och Rysslands fredsplan för Syrien kommer att lyckas? Bland experterna råder delade meningar. - Det här kan betyda oerhört mycket, säger Per Jönsson, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet.(TT)
Publicerad 10 september 2016
””

Avtalet går bland annat ut på att samarbeta mot IS och börja skilja på moderata rebeller, som i ett senare skede får ta plats vid förhandlingsbordet, och IS och Jabhat Fateh al-Sham, tidigare al-Nusrafronten, som ska bekämpas.

Att Ryssland förbundit sig till att få stopp på den syriska regimens angrepp på de så kallade moderata rebellgrupperna är ytterligare en avgörande faktor, enligt Jönsson.

Det faktum att det tagit fem år att komma till den här punkten visar på komplexiteten i konflikten, säger han.

””

Smart tajming

Rodger Shanahan vid Sydneybaserade tankesmedjan i Lowy Institute, som tidigare arbetat för FN i bland annat Syrien, är något mer försiktig om möjligheten till framgång.

Uppgörelsens första test blir om första veckans vapenstillestånd, som ska börja nu på måndag, verkligen hålls. Men tajmingen är enligt Shanahan smart, då det sammanfaller med den muslimska offerhögtiden id al-adha.

””

Ett problem är att det inte finns något att förlora för parterna om de bryter avtalet. Ingen part har nämligen tillräckligt mycket kontroll för att kunna straffa den som bryter mot det. Men om den humanitära situationen i landet förbättras kommer parterna att bli mindre benägna att börja strida igen - därför blir det viktigt att snabbt få in humanitär hjälp under veckan, säger Shanahan.

””

Ingen demokrati

Chanserna att få bort IS från de områden de kontrollerar är stor, tror Per Jönsson.

””

Därefter är tanken att man ska rulla ut planen från den 18 december, en FN-resolution som stakar ut riktningen för en framtida fredsprocess i Syrien. Att Syrien plötsligt skulle förvandlas till en fungerande demokrati är dock inte troligt.

””

TT