Annons
Nyheter

Expert: Väldigt farligt läge i Mellanöstern

Konflikten mellan Israel och Iran går allt mer mot en öppen militär konfrontation. - Det är ett väldigt farligt läge, säger Mellanösternexperten Anders Persson vid Lunds universitet.(TT)
Publicerad 10 maj 2018

Israel besköt iranska mål i Syrien under natten mot torsdagen med hänvisning till attacker mot israeliska baser i Golanhöjderna, som ockuperas av Israel. Iran har inte bekräftat att landet ligger bakom attackerna. Tidigare i veckan anföll Israel en militärbas nära syriska huvudstaden Damaskus, bara timmar efter beskedet att USA drar sig ur kärnenergiavtalet med Iran.

””

Marktrupper osannlikt

Annons

Men det är osannolikt att stridigheterna utvecklas till ett fullskaligt krig med marktrupper, menar Alexander Atarodi, Mellanösternexpert på Sida:

””

Israel oroar sig enligt Anders Persson för ett ökat iranskt inflytande i regionen. Iran strider på den syriska regeringens sida i inbördeskriget, har etablerat baser i Syrien längs med gränsen till Israel och är dessutom allierat med Israels fiende Hizbollah i Libanon.

””

Svårt att driva ut

Att israelerna når sitt mål är dock inte troligt enligt Alexander Atarodi.

””

Om Iran bekräftar att landet ligger bakom raketbeskjutningen mot Golanhöjderna, kan det handla om att landet vill markera mot de återkommande israeliska attackerna mot mål i Syrien. Iran har dessutom inte längre lika starka incitament att avstå attacker eftersom USA dragit sig ur kärnenergiavtalet med Iran.

Den tidigare återhållsamheten kan mycket väl ha handlat om en vilja att inte provocera USA - som är Israels viktigaste allierade - till att lämna avtalet, säger Persson.

””

Om Iran nu svarar med exempelvis drönarattacker, är fler operationer liknande torsdagsnattens att vänta från Israel, enligt Alexander Atarodi.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons