Nyheter

Fallna vapendragare - Manafort, Cohen, Stone

Den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuellt samröre mellan Moskva och Trumpkampanjen har fått stor uppmärksamhet i USA. Hittills har minst sju personer fällts och ytterligare minst 27 åtalats.(TT)
Publicerad 7 mars 2019

Paul Manafort

Politisk konsult som fyller 70 år om några veckor. Har genom åren jobbat med såväl Gerald Ford, Ronald Reagan, George H W Bush och Bob Doles presidentkampanjer.

På 1980-talet drev han ett lobbyingföretag i Washington DC som hjälpte politiska kandidater att bli valda för att sedan utöva lobbying på dessa. Därefter satsade han på utrikespolitiskt lobbyingarbete. Har bland annat arbetat för Filippinernas diktator Ferdinand Marcos och flera afrikanska envåldshärskare.

Mellan maj och augusti 2016 var han chef för Donald Trumps presidentvalskampanj. Manafort avgick sedan hans arbete för den proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj, som bland annat ska ha resulterat i olagliga betalningar på cirka 100 miljoner kronor, blivit känt. Han har fällts för flera brott inom ramarna för den så kallade Rysslandsutredningen.

Michael Cohen

52-årig jurist, som efter att ha erkänt brott är avstängd från att arbeta som advokat. Mellan 2006 och 2018 arbetade han för affärsmannen och sedermera presidenten Donald Trump. Cohen beskrivs ofta i amerikanska medier som Trumps "fixare".

I augusti 2018 erkände Cohen flera brott med kopplingar till arbetet för Trump, bland annat skattesmitning och överträdelse av finansieringslagarna för valkampanjer. Det sistnämnda rör att han betalat kvinnor som påstått att de har haft affärer med Donald Trump för att hålla tyst. Han har dömts till tre års fängelse, ett straff som börjar avtjänas i maj.

Cohen har nyligen låtit sig frågas ut av flera utskott i representanthuset. Vid dessa har han svartmålat Trumps karaktär och kommit med allvarliga anklagelser mot presidenten.

Roger Stone

66-årig politisk konsult som, liksom Manafort, är en profil i konservativa kretsar som arbetat med flera republikanska presidentvalskampanjer. Han har drivit lobbyingföretag tillsammans med Manafort och har en mångårig vänskap med president Donald Trump. På 1990-talet hjälpte Stone Trump med lobbyarbete för hans kasinon.

Stone jobbade kort med Trumps satsning på Vita huset men slutade redan i augusti 2015. Därefter fortsatte han att stödja kampanjen på andra sätt.

Han greps nyligen vid en gryningsräd i Florida och åtalades inom ramarna för Rysslandsutredningen. Stone misstänks bland annat ha agerat mellanhand mellan Trumpkampanjen och Wikileaks när sajten publicerade stulen e-post från Demokratiska partiet.

TT